Volksuniversiteit Nunspeet

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 3.63

Hout-draaien beginners

Hout-draaien beginners
Cursuscode: 3.63

Houtdraaien is ontzettend leuk om te doen. Vooral als je de techniek goed onder de knie hebt wordt het leuker en leuker! In de basiscursus houtdraaien leer je in 4 lessen van 3 uur veel technieken van het snijdend houtdraaien, Welke beitels gebruik je en waarom? hoe slijp je je beitels? Vers hout/droog hout? Welk hout gebruik je waarvoor? Wat is een goede draaibank? Afwerken. Aan het eind van elke les neem je steeds een werkstuk mee naar huis. Elke cursist krijgt les op een professionele draaibank, en alles wat daarbij hoort. Er zijn dus geen bijkomende kosten. Na deze cursus heb je voldoende basiskennis om zelf aan het werk te gaan. Maximaal drie deelnemers, dus bijna privéles.

Hands on! In deze cursus is natuurlijk ruimte voor “de theorie en leuke weetjes” maar de nadruk ligt op de techniek in de praktijk. Het is een echte “hands on” cursus dus. Je brengt zoveel mogelijk tijd achter de draaibank door! Neem gerust iets mee om aantekeningen te maken.

Veiligheid staat natuurlijk voorop. De groep bestaat uit maximaal 3 cursisten en de docent is constant aanwezig en kan een kleine groep de maximale begeleiding geven. Iedere cursist draagt achter de draaibank gezichtsbescherming. Doe ringen of kettingen af, lang haar samengebonden.
Gezicht beschermer en draai-jas leen je in het atelier.

Gevorderden doen meer kennis op over hout en houtsoorten. Je leert houtdraaien als een professional. Werken met de schalenguts en de platte beitel. Het slijpen van gereedschap en alles waarmee je je kennis van houtdraaien kunt verbeteren. Maximaal twee deelnemers, dus bijna privéles. Voor deze cursus is nodig de basiscursus en 50 eigen ‘Vlieguren’

(Voor deelnemers, die na de cursus “gevorderden” speciale technieken willen leren, heeft de docent een aanbod op maat.)

De Volksuniversiteit Nunspeet is niet aansprakelijk voor schade ontstaan tijdens of als gevolg van het gebruik van het door de Volksuniversiteit Nunspeet samengestelde les- en/of instructiemateriaal en/of voor schade ontstaan tijdens het bijwonen van de lessen. De deelnemer vrijwaart Volksuniversiteit Nunspeet voor alle aanspraken uit dien hoofde.

Het cursusgeld is inclusief materiaalkosten, gelaatsbeschermer, draai-jas, koffie of thee.

Voor deze cursus geldt minimaal 2 en maximaal 3 cursisten.

De dagdelen (niet op zaterdag) worden in overleg tussen docent en deelnemers gekozen.

LET OP! Het cursusgeld wordt voor deze cursus wordt geint voordat de cursus start.

Maandag 9 januari 2023
4 lessen van 3 uur , meerdere bijeenkomsten per week aanvangstijd 9:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 250,00
Dhr. (Joop) Erbé
9:00 - 12:00
Locatie: Houtdraai-atelier Nunspeet (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
(Joop) Erbé
(Joop) Erbé
Joop gebruikt het ambacht ‘houtdraaien’ om heel eigen creaties van hout te maken. Houtdraaiproducten zijn altijd rond/cilindrisch van vorm, dat is onontkoombaar, maar binnen dit gegeven is Joops werk verrassend veelzijdig en origineel. Zijn werk geeft blijk van liefde voor, en kennis van het gebruikte materiaal, en dat is ‘Hout’, meestal inlands hout – soms in combinatie met andere materialen zoals staal. Gebruiksvoorwerpen hebben steeds een kenmerkende strakke vormgeving. Vormgeving en de gebruikte houtsoort komen tot een symbiose in zijn werk. In de objecten gedraaid van hout met natuurlijke afwijkingen legt Joop de ziel van houtsoorten bloot. Zelf zegt hij: ‘Het openmaken, blootleggen en versterken van datgene wat verstopt zit is mijn grote uitdaging’. Dat betekent steeds weer de balans zoeken tussen weghalen of behouden. Het gebruikte hout, of de houtsoort, bepaalt meestal de uiteindelijke vorm van zijn creaties. In zijn atelier in het Nunspeetse bos (waar alles om hout draait) geeft Joop de workshops.