Volksuniversiteit Nunspeet

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 3.62

Houtdraaien basis

Houtdraaien basis
Cursuscode: 3.62

Houtdraaien is een oud ambacht. Heel spannend om dit oude ambacht op een moderne manier te leren beoefenen. Dat kan in een daarvoor speciaal ingericht atelier in Nunspeet. Je gebruikt elk een professionele machine, een houtdraaibank, maar verder is het handwerk. Hout vervormen tot een model of voorwerp dat jij gaat maken. Je leert veel van hout en het op de juiste manier gebruiken van gereedschappen en veilig te werken. Het is een echte doe-cursus voor creatieve mensen. 

De cursus bestaat uit 4 dag-delen. 9.00- tot 12.00 uur

Aan het eind van de cursus heb je voldoende ervaring om zelfstandig verder te gaan. We werken in kleine groepjes van 2, max 3 personen (bijna privéles maar toch in een groepje) 

Veiligheid staat natuurlijk voorop. De groep bestaat uit maximaal 3 cursisten en de docent is constant aanwezig en kan een kleine groep de maximale begeleiding geven. Iedere cursist draagt achter de draaibank gezichtsbescherming. Doe ringen of kettingen af en draag goed sluitende kleding.

De Volksuniversiteit Nunspeet is niet aansprakelijk voor schade ontstaan tijdens of als gevolg van het gebruik van het door de Volksuniversiteit Nunspeet samengestelde les- en/of instructiemateriaal en/of voor schade ontstaan tijdens het bijwonen van de lessen. De deelnemer vrijwaart Volksuniversiteit Nunspeet voor alle aanspraken uit dien hoofde.

Het cursus geld is inclusief materiaalkosten, gelaatsbeschermer, koffie of thee.

Voor deze cursus geldt minimaal 2 en maximaal 3 cursisten.

Maandag 1 november 2021
4 lessen van 3 uur aanvangstijd 9:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 210,00
Dhr. (Joop) Erbé
9:00 - 12:00
Locatie: Houtdraaierij Nunspeet (klik hier voor de adresgegevens)
Aanmelden wachtlijst >
(Joop) Erbé
(Joop) Erbé
Joop gebruikt het ambacht ‘houtdraaien’ om heel eigen creaties van hout te maken. Houtdraaiproducten zijn altijd rond/cilindrisch van vorm, dat is onontkoombaar, maar binnen dit gegeven is Joops werk verrassend veelzijdig en origineel. Zijn werk geeft blijk van liefde voor, en kennis van het gebruikte materiaal, en dat is ‘Hout’, meestal inlands hout – soms in combinatie met andere materialen zoals staal. Gebruiksvoorwerpen hebben steeds een kenmerkende strakke vormgeving. Vormgeving en de gebruikte houtsoort komen tot een symbiose in zijn werk. In de objecten gedraaid van hout met natuurlijke afwijkingen legt Joop de ziel van houtsoorten bloot. Zelf zegt hij: ‘Het openmaken, blootleggen en versterken van datgene wat verstopt zit is mijn grote uitdaging’. Dat betekent steeds weer de balans zoeken tussen weghalen of behouden. Het gebruikte hout, of de houtsoort, bepaalt meestal de uiteindelijke vorm van zijn creaties. In zijn atelier in het Nunspeetse bos (waar alles om hout draait) geeft Joop de workshops.