Volksuniversiteit Nunspeet

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 3.64

Houtdraaien beginners en gevorderden

Houtdraaien beginners en gevorderden
Cursuscode: 3.64

Houtdraaien is ontzettend leuk om te doen. Vooral als je de techniek goed onder de knie hebt wordt het leuker en leuker! In de basiscursus houtdraaien leer je in 4 lessen van 3 uur veel technieken van het snijdend houtdraaien, Welke beitels gebruik je en waarom? hoe slijp je je beitels? Vers hout/droog hout? Welk hout gebruik je waarvoor? Wat is een goede draaibank? Afwerken. Aan het eind van de cursus neem je je werkstuk(ken) mee naar huis. Maximaal drie deelnemers, dus bijna privéles.

Gevorderden doen meer kennis op over hout en houtsoorten. Je leert houtdraaien als een professional. Werken met de schalenguts en de platte beitel. Het slijpen van gereedschap en alles waarmee je je kennis van houtdraaien kunt verbeteren. Maximaal twee deelnemers, dus bijna privéles.

Hands on!

In deze cursus is natuurlijk ruimte voor “de theorie en leuke weetjes” maar de nadruk ligt op de techniek in de praktijk. Het is een echte “hands on” cursus dus.  Je brengt zoveel mogelijk tijd achter de draaibank door! Neem gerust iets mee om aantekeningen te maken.

Veiligheid

Veiligheid natuurlijk staat voorop, de groep bestaat uit maximaal 3 cursisten en de docent is constant aanwezig. Iedere cursist draagt achter de draaibank gezichtsbescherming. Doe ringen of kettingen af en draag geen fladderende kleding of shawls.

De Volksuniversiteit Nunspeet is niet aansprakelijk voor schade ontstaan tijdens of als gevolg van het gebruik van het door de Volksuniversiteit Nunspeet samengestelde les- en/of instructiemateriaal en/of voor schade ontstaan tijdens het bijwonen van de lessen. De deelnemer vrijwaart Volksuniversiteit Nunspeet voor alle aanspraken uit dien hoofde.

Het cursus geld is inclusief materiaalkosten, gelaatsbeschermer, koffie of thee.

Voor deze cursus geldt minimaal 2 en maximaal 3 cursisten. 

Bij voldoende deelnemers kan eventueel ook op een andere dag de cursus gepland worden. 

Dinsdag 13 oktober 2020
4 lessen van 3 uur aanvangstijd 09:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 205,00
Dhr. (Joop) Erbé
09:00 - 12:00
Locatie: Houtdraaierij Nunspeet (klik hier voor de adresgegevens)
(Joop) Erbé
(Joop) Erbé
Joop gebruikt het ambacht ‘houtdraaien’ om heel eigen creaties van hout te maken. Houtdraaiproducten zijn altijd rond/cilindrisch van vorm, dat is onontkoombaar, maar binnen dit gegeven is Joops werk verrassend veelzijdig en origineel. Zijn werk geeft blijk van liefde voor, en kennis van het gebruikte materiaal, en dat is ‘Hout’, meestal inlands hout – soms in combinatie met andere materialen zoals staal. Gebruiksvoorwerpen hebben steeds een kenmerkende strakke vormgeving. Vormgeving en de gebruikte houtsoort komen tot een symbiose in zijn werk. In de objecten gedraaid van hout met natuurlijke afwijkingen legt Joop de ziel van houtsoorten bloot. Zelf zegt hij: ‘Het openmaken, blootleggen en versterken van datgene wat verstopt zit is mijn grote uitdaging’. Dat betekent steeds weer de balans zoeken tussen weghalen of behouden. Het gebruikte hout, of de houtsoort, bepaalt meestal de uiteindelijke vorm van zijn creaties. In zijn atelier in het Nunspeetse bos (waar alles om hout draait) geeft Joop de workshops.