Volksuniversiteit Nunspeet

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 3.65

Houtdraaien gevorderden

Houtdraaien gevorderden
Cursuscode: 3.65

Schalen draaien

  • Schaal voordraaien van vers/nat hout en het conserveren daarvan
  • Gedroogde voorgedraaide schaal van A tot Z afwerken 
  • Van droog hout een grote schaal draaien.
  • Techniek: werken met Engelse gutsen en Franse schrapers + het slijpen ervan. 
  • Diverse opspanmethodes. Hout herstel en diverse afwerk methodes. 
  • Theorie hout= herkenning, lezen van, zaagmethodes, eigenschappen en meer.

De cursus bestaat uit 4 dag-delen. 9.00- tot 12.00 uur

Veiligheid staat natuurlijk voorop. De groep bestaat uit maximaal 3 cursisten en de docent is constant aanwezig en kan een kleine groep de maximale begeleiding geven. Iedere cursist draagt achter de draaibank gezichtsbescherming. Doe ringen of kettingen af en draag goed sluitende kleding.

De Volksuniversiteit Nunspeet is niet aansprakelijk voor schade ontstaan tijdens of als gevolg van het gebruik van het door de Volksuniversiteit Nunspeet samengestelde les- en/of instructiemateriaal en/of voor schade ontstaan tijdens het bijwonen van de lessen. De deelnemer vrijwaart Volksuniversiteit Nunspeet voor alle aanspraken uit dien hoofde.

Het cursus geld is inclusief materiaalkosten, gelaatsbeschermer, koffie of thee.

Voor deze cursus geldt minimaal 2 en maximaal 3 cursisten.

Woensdag 3 november 2021
4 lessen van 3 uur aanvangstijd 9:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 265,00
Dhr. (Joop) Erbé
9:00 - 12:00
Locatie: Houtdraaierij Nunspeet (klik hier voor de adresgegevens)
Cursus geannuleerd >
(Joop) Erbé
(Joop) Erbé
Joop gebruikt het ambacht ‘houtdraaien’ om heel eigen creaties van hout te maken. Houtdraaiproducten zijn altijd rond/cilindrisch van vorm, dat is onontkoombaar, maar binnen dit gegeven is Joops werk verrassend veelzijdig en origineel. Zijn werk geeft blijk van liefde voor, en kennis van het gebruikte materiaal, en dat is ‘Hout’, meestal inlands hout – soms in combinatie met andere materialen zoals staal. Gebruiksvoorwerpen hebben steeds een kenmerkende strakke vormgeving. Vormgeving en de gebruikte houtsoort komen tot een symbiose in zijn werk. In de objecten gedraaid van hout met natuurlijke afwijkingen legt Joop de ziel van houtsoorten bloot. Zelf zegt hij: ‘Het openmaken, blootleggen en versterken van datgene wat verstopt zit is mijn grote uitdaging’. Dat betekent steeds weer de balans zoeken tussen weghalen of behouden. Het gebruikte hout, of de houtsoort, bepaalt meestal de uiteindelijke vorm van zijn creaties. In zijn atelier in het Nunspeetse bos (waar alles om hout draait) geeft Joop de workshops.