Volksuniversiteit Nunspeet

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 1.01

Filosoferen: STOF

Filosoferen: STOF
Cursuscode: 1.01

Het stoffelijke, het materiële, valt niet weg te denken uit een filosofische bezinning. Wij mensen zijn stoffelijk – sterrenstof (‘stardust’) zeggen of zingen sommigen. Wij bestaan uit botten en pezen, weefsels en organen. Maar heeft het on-stoffelijke en het niet-materiële een bestaansgrond? Is er een ziel? Wat zijn onze hersenen? Hoe verhouden wij ons tot het stoffelijke?

In de cursus worden enkele filosofen behandeld, die zich bezig hielden met dergelijke vragen, Er is gekozen voor enkele Griekse filosofen (Heraclitus, Democritos, Plato, Epicurus), en moderne filosofen (Descartes, De Lamettrie, Nietzsche, Onfray, Swaab).

Het basismateriaal wordt gevormd door teksten van filosofen en deze worden via e-mail beschikbaar gesteld.

Dinsdag 6 oktober 2020
8 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 140,00
Dhr. J (Jan) Timmerman
19:30 - 21:00
Locatie: Veluvine (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
J (Jan) Timmerman
J (Jan) Timmerman
Ik ben Jan Timmerman en ben werkzaam geweest als docent biologie en filosofie in het hoger beroepsonderwijs. Bij mijn cursussen staan de dialoog, het verhelderen van filosofische teksten en begrippen uit verschillende filosofische stromingen centraal. Daarbij treft mij telkens weer wat ik ook bij Plato lees: ???Hoe moeten wij leven???? De filosofie van de levenskunst, zowel de antieke (Griekse en Romeinse) als de moderne (Nietzsche, Foucault, Dohmen, Schmid) hebben mijn sterke interesse. Filosofie is eerst een manier van denken en wordt dan een wijze van leven waarvoor ik u graag uitnodig.