Volksuniversiteit Nunspeet

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 1.01

Filosofie “De NATUUR en de mens”

Filosofie “De NATUUR en de mens”
Cursuscode: 1.01

“Als wij de wereld waarop wij leven niet op deze manier (als een levend organisme) behandelen, zullen we hem vernietigen en deze vernietigde wereld zal op zijn beurt ons vernietigen.” Aldous Huxley, citaat uit een lezing (1959).

De omgang van de mens met de natuur kan ook vandaag problematisch genoemd worden en vraagt om een filosofische bezinning. In de cursus worden filosofen besproken die opvattingen ontwikkeld hebben over de relatie natuur-mens. Daarbij zal duidelijk worden hoe de mens zichzelf een plaats gaf als ‘heer en meester’ over de natuur. Deze dominantie keert zich nu tegen ons en is de oorzaak van de ecologische en klimatologische crises. Een ecologisering van de filosofie is nodig en kan helpen bij het vinden van een nieuwe houding tegenover de natuur. De cursus geeft aanzetten tot een natuur-filosofische levenskunst.

Cursusmateriaal wordt per bijeenkomst verstrekt.

JWC Timmerman was docent biologie en filosofie in het VO en HBO.

Dinsdag 4 oktober 2022
8 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 144,00
Dhr. J (Jan) Timmerman
19:30 - 21:00
Locatie: Veluvine (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
J (Jan) Timmerman
J (Jan) Timmerman
Ik ben Jan Timmerman en ben werkzaam geweest als docent biologie en filosofie in het hoger beroepsonderwijs. Bij mijn cursussen staan de dialoog, het verhelderen van filosofische teksten en begrippen uit verschillende filosofische stromingen centraal. Daarbij treft mij telkens weer wat ik ook bij Plato lees: ???Hoe moeten wij leven???? De filosofie van de levenskunst, zowel de antieke (Griekse en Romeinse) als de moderne (Nietzsche, Foucault, Dohmen, Schmid) hebben mijn sterke interesse. Filosofie is eerst een manier van denken en wordt dan een wijze van leven waarvoor ik u graag uitnodig.