Volksuniversiteit Nunspeet

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 1.09

Stralend heelal, ontdek de sterrenhemel

Stralend heelal, ontdek de sterrenhemel
Cursuscode: 1.09

Sterrenkunde

Sterrenkunde is een oude wetenschap, misschien zelfs wel de oudste wetenschap. Bekend is intussen dat sterren al een belangrijke rol hebben gespeeld in zeer oude culturen zoals dat van het oude Egypte. Grote bouwwerken als de piramiden en de imposante stenen monumenten als dat in het Engelse Stonehenge hadden ongetwijfeld ook een sterrenkundige betekenis. Duizenden jaren is de mens al verbonden geweest met de sterrenhemel. Zij ontdekten de dagelijkse beweging van de aarde en het jaarlijkse herhalende effect van de seizoenen. In verduisteringen van de maan en de zon begon men een bepaalde regelmaat te ontdekken. De zonnewijzer deed zijn intrede. Men begon de sterrenhemel in kaart te brengen. Na de ontdekking van de telescoop in de 17e eeuw kreeg deze wetenschap een enorme versnelling. Naast een aantal heldere planeten die met het blote oog te zien waren werd het lijstje van ruimte-objecten al heel snel te klein. Naast een diversiteit aan planeten ontdekte men duizenden miniplaneetjes de zogenaamde planetoïden en een scala aan kometen. De ruimtevaart kwam in de 20e eeuw in opmars waarbij onderzoek op nieuwe werelden mogelijk werd. Met de ruimtetelescoop worden tegenwoordig ruimteobjecten ontdekt zoals sterrenstelsels, stofwolken, gasnevels, supernova's en zelfs zwarte gaten.   

 

Voor wie is de cursus bedoeld

Voor deze basiscursus sterrenkunde is geen voorkennis vereist. Het is juist bedoeld voor deelnemers die hier blanco in komen, voor diegenen die onder een heldere avondhemel zich wel eens afvragen: “Wat is eigenlijk onze plaats in die onmetelijke ruimte?” Nieuwsgierigheid en interesse is voldoende.

Een aantal onderwerpen die aan bod zullen komen tijdens de cursus zijn:

 

  • Basisbegrippen om een beeld te vormen van de ruimte om ons heen.
  • Een stukje geschiedenis van de sterrenkunde
  • Oriëntatie en de bewegingen die wij zien aan de sterrenhemel.
  • De planeten en andere objecten in ons zonnestelsel.
  • Zon- en maansverduisteringen
  • Sterren en sterrenbeelden
  • Verrekijkers en telescopen om zelf waar te nemen
  • Hulpmiddelen bij het zelf waarnemen

 

De lessen zullen ondersteund worden met multi-media-middelen. PowerPoint-presentaties en planetariumprogramma's zullen de cursist visueel een duidelijke en heldere kijk op de lesstof geven.

Een rijk geïllustreerd cursusboek met heldere en duidelijke uitleg “Genieten van de sterrenhemel”

Een draaibare sterrenkaart (planisfeer)

Samen € 25,- (verkrijgbaar bij de docent)

Aanvullend materiaal wordt digitaal (in PDF-formaat) aan cusisten toegezonden tijdens de cursus


Woensdag 6 februari 2019
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 110,00
Dhr. F (Frans) Pieters
19:30 - 21:30
Locatie: Veluvine (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
F (Frans) Pieters
F (Frans) Pieters
Mijn naam is Frans Pieters en ik woon in Wilp. Mijn doel is om sterrenkunde populair te maken onder een zo breed mogelijk publiek. Ik probeer mijn cursisten op een toegankelijke manier mee te voeren naar onbekende werelden. Hen kennis te laten maken met de wonderen van de ruimte, de kosmische kermis waar we elke dag ons rondje in meedraaien. Door de vensters naar de ruimte te openen verbreden we onze horizon en leren we meer over de unieke ruimte waarop wij zelf leven: planeet Aarde.