Kunst, Cultuur & Maatschappij

De cursus Filosofie helpt u bij het ontwikkelen van uw algemene kennis en het ontdekken van achtergronden en betekenissen.

Genealogie of stamboomonderzoek is een discipline van de geschiedkunde die zich bezighoudt met voorouderlijk onderzoek en de afstamming van een familie.

In deze cursus ontdekt u verschillende literaire genres en wat deze bijzonder maakt. Samen beoordeelt u elk gelezen boek op compositie, karakters, setting en stijl.

Voor dit jaar staan de volgende boeken gepland:

  • ‘De Etruskische glimlach’ van José Luis Sampredo (roman)
  • ‘Pijn’ van Zeruya Shalev (roman)
  • ‘Blauwe maandag’ van Nicci French (thriller)
  • ‘De vriend’ van Charles den Tex (thriller)
  • ‘Het makkelijke leven’ van Herman Koch (novelle)
  • ‘De erfenis’ van Connie Palmen (novelle)
  • ‘Stikvallei’ van Frank Westerman (literaire non‐fictie)
  • ‘De Amerikaanse prinses’ van Annejet van der Zijl (literaire non‐fictie)

 

Er was eens… iemand die graag zelf creatief wilde leren schrijven. Blijft dit een sprookje? Door mee te doen aan onze cursus ‘Creatief schrijven’ maakt u van dit sprookje werkelijkheid. Of u nu een beleving, een column, een dagboekfragment, een liefdesbrief, een kort of een lang verhaal wilt schrijven, in deze cursus komt het allemaal aan bod. Aan de hand van schrijftips, onderwerpen, handvatten met betrekking tot taal en inspiratiebronnen leert u teksten te schrijven die het (her)lezen waard zijn.

Bijzonderheden: boeken en aanvullend leesmateriaal in overleg met de docente.

Psychologie

Wat is psychologie?

Psychologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het onderzoek naar het menselijk gedrag.
​Waarom doen mensen wat ze doen?
​Hoe worden mensen in hun gedrag beinvloed door hun sociale omgeving? 

Filosofie

De filosofie is een vorm van levensbeschouwing en tracht antwoord te geven op (levens)vragen als: "Wat is de zin van het leven?" Iemand die de filosofie beoefent is een filosoof of wijsgeer. Bij de Volksuniversiteit willen wij u kennis laten maken met de beginselen van de filosofie.

Filosofie als levenskunst

8 × op wo 09 okt 2024 19:30 € 164,00

Filosoferen: Nietzsche - Aldus sprak...

8 × op wo 05 mrt 2025 19:30 € 164,00
Genealogie

Genealogie of stamboomonderzoek is een discipline van de geschiedkunde die zich bezighoudt met voorouderlijk onderzoek en de afstamming van een familie.

Genealogie voor beginners

5 × op wo 16 okt 2024 19:30 € 99,00
Het Heelal

Bent u nieuwsgierig naar de sterrenhemel en vraagt u zich wel eens af wat onze plaats in deze onmetelijke ruimte is? Dan is deze cursus misschien iets voor u. We gaan het hebben over de basisbegrippen, de geschiedenis van de sterrenkunde, welke bewegingen we zien, de planeten en andere objecten, zons‐ en maansverduisteringen, sterren en sterrenbeelden en hulpmiddelen om dit alles waar te nemen.

Bijzonderheden: in deze cursus gebruikt de docent eigen materialen (rijk geïllustreerd cursusboek en draaibare sterrenkaart). U kunt de kosten hiervoor (€ 25,‐) contant aan hem voldoen.

Beleggen

Heeft u altijd al willen weten hoe de effectenbeurs werkt? Wat zijn valkuilen en waar liggen kansen? Waar moet ik goed op letten als (beginnende) belegger? Kees Vijfhuizen, een ervaren vermogensbeheerder, neemt u mee in de wereld van beleggen. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk legt hij uit wat aandelen, obligaties en derivaten zijn. Maar ook hoe de geopolitiek en macro economie invloed kan hebben op uw beleggingen. Na deze introductie bent u beter in staat om te bepalen of beleggen iets voor u is. Ook als u niet wilt beleggen is deze korte introductie zeker de moeite waard om de financiële wereld beter te kunnen begrijpen.

Het gezin

Je geniet van je kind(eren) en probeert hen een goede basis mee te geven. En toch komt u situaties tegen die u niet zo goed kunt oplossen. Want hoe reageert u op de driftbui van uw 8‐jarige zoon? Of hoe bereikt u uw 14‐jarige puberdochter? In deze cursus bespreken we op een luchtige wijze de verschillende invalshoeken van opvoeden. U leert over de gemiddelde ontwikkeling van kinderen en de mogelijke valkuilen. Uiteraard bespreken we ook de balans tussen werk/gezin en de invloed van kinderopvang of opa’s en oma’s. Het resultaat? Meer vertrouwen in je opvoedrol en meer plezier in je gezin!